Werkgroep Dopen
 Werkgroep Kinderwoorddienst
 Werkgroep 1e Heilige Communie
 Werkgroep Jeugdcatechese
 
Werkgroep JOPA


Werkgroep Dopen

Ouders die hun kind willen laten dopen kunnen contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of met pastor Paul Leferink (036 5310924)

Terug naar boven...


Werkgroep Kinderwoorddienst

De KinderWoordDienst
Voor de kinderen die op de basisschool zitten, is er tijdens de kerkvieringen regelmatig een KinderWoordDienst. De kinderen gaan aan het begin van de viering mee met de leiding naar een ruimte waar ze op hun eigen niveau naar een Bijbelverhaal of een ander verhaal dat bij het thema van die zondag past, luisteren. Daarna is er vaak een kort gesprekje en een verwerking. Dit kan bijvoorbeeld een kleurplaat, knutselwerkje of spelletje zijn.
Na de overweging komen de kinderen weer terug in de kerk.
Tijdens de Advent (periode voor Kerst) en de Veertigdagentijd (periode voor Pasen ) is er wekelijks een KinderWoordDienst waar we met de kinderen aan een project werken.

Terug naar boven...


Werkgroep 1e Heilige Communie

 Wat doet de werkgroep?
De werkgroep helpt kinderen in de voorbereiding voor hun 1e Heilige Communie. Deze stap heeft uiteraard veel betekenis in de kerk en is daarom heel belangrijk voor de kinderen.

Hoe verloopt de voorbereiding?
Voor de kinderen begint de voorbereiding in januari. Vanaf die tijd komen we 10 lessen bij elkaar en werken we naar die bijzondere dag toe. We beginnen in de voorbereiding dicht bij het kind zelf, uitleg rond het dopen, betekenis van symbolen en rituelen in de kerk. Om het sprekender te maken mogen we een doopdienst bijwonen en de kinderen krijgen ook een rondleiding door de katholieke kerk. Met de hele groep wordt er jaarlijks een spaarproject gekozen en iedereen zamelt hiervoor geld in. Vele stichtingen hebben we al kunnen verblijden met een bijdrage.

De dienst
We zetten de dienst samen met de kinderen en hun ouders in elkaar. Iedereen krijgt een eigen taak, een stukje lezen, een gebedje, tafel helpen klaarmaken. Tijdens de generale repetitie nemen we de hele dienst door zodat iedereen even kan oefenen. Ondertussen versieren de ouders de kerk zodat het helemaal feestelijk wordt. Kinderen komen van de verschillende scholen in Zeewolde en kennen elkaar vaak niet. Tijdens de voorbereidingstijd zie je dat de kinderen elkaar gaan leren kennen en het uiteindelijk een hechte groep wordt. Na de 1e Heilige Communie laten wij de kinderen weer 'los', maar zij stromen in bij de werkgroep Jeugdcatechese.

Contact
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Terug naar boven...


Werkgroep Jeugdcatechese

Jeugdcatechese Vanaf 2004 wordt er door een groep enthousiaste ouders vorm en inhoud gegeven aan de jeugdcatechese binnen onze parochie. Het doel van de jeugdcatechese is om kinderen bij de parochie te blijven betrekken in de periode tussen de Eerste Heilige Communie en het JOPA project, dat kinderen voorbereidt op het Heilig Vormsel.

In totaal duurt de jeugdcatechese tot het einde van de basisschool. We werken aan verdieping in de relatie met de kerk en de bijbel, leren en praten over de diverse onderwerpen en hebben vooral plezier met elkaar. Er vinden 5 bijeenkomsten per jaar plaats. De afgelopen jaren waren de thema’s “Jouw wereld mijn wereld”, “Symbolen en rituelen”, “Heiligen” en “Hulp bieden”. Aan het eind van het schooljaar sluiten we het jaarthema af met een gezellige slotavond.

Wij rekenen er op dat alle kinderen van de communiegroep deelnemen aan de jeugdcatechese, het is geen verplichting. Na de zomervakantie ontvangen communicanten en hun ouders informatie over het nieuwe jaar.

Terug naar boven...


Werkgroep JoPa

Wat doet het JOPA?
Het jongerenpastoraat (JoPa) binnen onze parochie bestaat uit verschillende groepen.
De 1e communiegroep en de jeugdcatechese zijn de jeugdgroepen binnen de JoPa.
Verder bestaat de JoPa uit de jongerengroepen A-, B-, V- en 16+ groep. Hieronder lees je welke leerzame activiteiten er zijn en welke gezellige bijeenkomsten wij organiseren.

Jopa A-groep: voor jongeren van 12/13 jaar
De JoPa A-groep lijkt best veel op de jeugdcatechese. Knutselen en spel wisselen we af met uitdieping van de thema's. Zo maken wij aan het begin van het jaar een kaars. Deze kaars neem je elk volgend jaar mee naar de volgende groep. We beginnen vaak om 19:30 en sluiten af rond 21:00 uur. Onderwerpen die aan de orde komen zijn Eucharistie, advent-kerst, kerkgeschiedenis, wie is Jezus, structuur/hiërarchie en soms ook weleens een zelf gekozen thema. De A-groep bezoekt ook de Bavo-dag, een bijeenkomst van alle vormelingen binnen het bisdom Haarlem. Ook verzorgen de jongeren (onder begeleiding) elk jaar in april een jongerenviering.

Jopa B-groep: voor jongeren van 13/14
De JoPa B-groep is het 2e van de 3 jaar voorbereiding op het vormsel. We hebben zo'n 8 bijeenkomsten per jaar. Deze bijeenkomsten vinden zoveel mogelijk thuis plaats waarbij gezelligheid voorop staat. Dit tweede jaar in de voorbereiding op het vormsel kenmerkt zich door verdieping, maar uiteraard is er ook ruimte voor creativiteit. Onderwerpen zijn: vasten-pasen-pinksteren, bedevaart, wie is God en structuur van de kerk. Naast de serieuze gesprekken die we voeren over best wel lastige thema's maken we ook een jongerenviering waarin veel eigen inbreng en creativiteit mogelijk is. Ook hebben we altijd een sfeervolle avond aan het begin van de Goede Week waarin we samen eten koken en eten. Samen je geloof beleven door te doen, luisteren en iets maken.
Toevoegen: stukje tekst van de dienst die samen met de Voedselbank is georganiseerd. Thema is aansprekend. + foto's.
Heb je het eerste jaar niet meegedaan? Geen punt, er is altijd plek dus kom er gerust bij.

V-jaar: voor jongeren van 14/15
Het V-jaar spitst zich toe op de voorbereiding van het vormsel. Waarom geloof je? Motivatie, twijfel, kerk, maatschappij. Kan het in balans komen? Dat is de grote vraag die we jongeren voorleggen in deze groep. Thema's die wij bespreken zijn eucharistie, rituelen, kerkgeschiedenis, geloofsbelijdenis, vormsel voorbereiding. Je kiest dit jaar zelf of je het sacrament van het vormsel ontvangt. Dit vormseljaar wordt afgesloten met een gezellig etentje.

16+ groep
Na het vormsel kun je aansluiten bij de 16+ groep. Eén keer per maand komen we samen en bespreken we een onderwerp. Ook bezoeken we jongerendagen. Een aantal jongeren is zelfs naar de wereld jongerendagen in Madrid geweest. Dit heeft echt indruk gemaakt. Ook bieden we hulp tijdens allerlei activiteiten bijvoorbeeld een kampvuur maken tijdens de slotavond, de KerstInn in goede banen leiden en spelletjes organiseren tijdens gezamenlijke bijeenkomsten van alle groepen.


Stuurgroep JoPA
De stuurgroep zorgt voor de begeleiding en ondersteuning van de begeleiders van de groepen. Verder organiseren we een aantal gezamenlijke activiteiten voor de jongerengroepen. Aan het begin van elk seizoen starten alle groepen met een gezamenlijke barbecue. Daarnaast organiseren we: de KerstInn, Geloven maar dan anders, een sportactiviteit en het overvliegen (de slotavond).

Wil jij meedoen?

Lijkt het je leuk om naar de jongerengroepen te gaan?
Of wil je zelf hulp bieden binnen het JoPa?

Stuur een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contact
Angenita Gieling – van Wijk
secretaris Stuurgroep JoPa
Mobiel: 06-81315903
Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Terug naar boven...

Kalender

Het overzicht van de vieringen t/m november 2019 vindt u hier.

Bent u nieuw in Zeewolde of zijn uw gegevens gewijzigd?

Nieuws per e-mail ontvangen?

Ga naar boven